Fietsnieuws

Op deze pagina vind u het laatste fietsnieuws, zowel lokaal als nationaal, alles over fietsen.

Gebruikersdata oBike-deelfietsen waren inzichtelijk door datalek

Gebruikersdata oBike-deelfietsen waren inzichtelijk door datalek

Door een datalek bij de Singaporese deelfietsenfirma oBike waren gebruikersgegevens zeker enkele weken inzichtelijk via internet. Dat meldt de Duitse regionale omroep Bayerische Rundfunk (BR). Onderzoekers van de omroep zeggen dat zij persoonsgegevens en locatiedata van fietsritten konden inzien.

Eerder dit jaar introduceerde oBike zijn deelfietsen in Amsterdam. Op last van de gemeente zijn de fietsen in Amsterdam weer verwijderd, maar in Rotterdam is de dienst nog beschikbaar.

Het lek zat volgens de Duitse omroep in de deelfunctie van oBike, die het mogelijk maakt om een persoonlijke uitnodigingscode te delen op sociale media. Daardoor konden privégegevens op straat komen te liggen.

Volgens BR trof het lek ook gebruikers die hun persoonlijke code nooit hadden gedeeld. Journalisten van de omroep konden ook gegevens van gebruikers in andere landen inzien. Het is onduidelijk of Nederlandse gebruikersgegevens zonder toestemming zijn ingezien.

Een woordvoerder van oBike stelt donderdag in een verklaring dat het probleem "een kleine handvol gebruikers" heeft getroffen, maar treedt verder niet in detail.Lees verder

Image source: Nu.nl


Naar nieuwsoverzicht